Maillerin Spam'a Düşmesini Engellemek İçin Ne Yapmalı

spam 1.png

Kurumlar e-mailing yaparken arzu etmediği durumların başında, kullanıcılara gönderilen maillerin direkt olarak spama düşmesi gelir. İşletmelerin en büyük yakındığı konulardan biri “maillerim spama düşüyor” şikâyetidir.

Bu kapsamda işletmeler maillerin spama düşmesini engellemek için bir kısım tedbirler alınması gerekmektedir. Bunlar manuel olarak alınabildiği gibi bazı tedbirlerde teknik konuları içermektedir.

Öncelikle Spam Nedir?

Spam’ın Türkçe karşılığı istenmeyen mesaj demektir. Bu kapsamda araştırma yapan kullanıcının aklına “Spam atma” ne demek?” sorusu gelebilir. Aynı sayıda mesajın çok fazla sayıda kişiye kullanıcı talep etmediği halde gönderilmesi işlemine “spam atma” denir.

Mailler Neden Spam Klasörüne Düşer?

Maillerin direkt olarak spam klasörüne gönderilmesinin birçok nedeni olabilir. Söz konusu nedenlerin başında mailde kullanılan yasaklı kelime ve görseller gelir. Eğer mail içeriğinde, arama motoru tarafından yasaklanmış kelimeler, belli ilaç isimleri, yanıcı ve patlayıcı madde ismi, pornografik görsel gibi içerikler barındırıyorsa mailin spama düşme ihtimali çok yüksektir.

spam 3.png

-

Maillerinizin Spama Düşmesini Engellemek İçin Yapmanız Gerekenler

Mail İçeriği Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu kullanıcılara gönderdiğiniz maillerin, gmail gereksiz kutusu ya da spam klasörüne düşmesini engelleyecektir. Dolayısıyla yapılması gereken, gönderilen içeriğin SEO uyumlu, özgün bir mail olmasıdır. Yapılan optimizasyon faaliyetinde içerik ajanslarından da destek alınabilir.

İçerik ajandası demişken; bir içeriğin tam optimize edilmesi için gerekli 7 adım kısaca şöyle olmalıdır.

  1. Adım: Hedeflerinizi Belirleyin
  2. Adım: İçerik Oluşturmada Bilgili Bir Ekip Kurun
  3. Adım: Hedef Kitlenizi Tanıyın
  4. Adım: Planlayın ve Araştırın
  5. Adım: Beyin Fırtınası Süreçleri Oluşturun
  6. Adım: İçeriğinizi Oluşturma sürecini Planlayın
  7. Adım: Yayınlayın

Tabi ki her kampanya süreci sonunda aldığınız verileri raporlayın…

Mail Gönderme Aralığı ve Sıklığı

Çok sık mail gönderimi de maillerin direkt olarak spam klasörüne gönderilmesi sonucunu doğurabilir. “Spam atmak nedir?” sorusunun cevabını mailin gereğinden fazla sıklıkla kullanıcıya gönderilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu anlamda spam mail engelleme yöntemlerini uygulamak için ölçülü oranda mail gönderimi yapılmalıdır.

Spam Filtresi ile Test Yapın

Kullanıcılara gönderilecek mailler spam filtresinden geçirilerek kullanıcılarda spam olarak algılanıp algılanmayacağı belirlenebilir. Böylece mail gönderilmeden önce sonuçları ile ilgili gerekli değerlendirme yapmış olursunuz. Bu sayede maillerin spam kutusu yerine, “Gelen Mesajlar” kısmında yer almasını sağlamış olursunuz.

spam 5.png

-

Kullanıcıya Toplu Mail Listesinden Çıkış Linkini Sunun

Kullanıcıya KVKK ve İYS süreç ve kanunları çerçevesinde mail listesinden çıkarılma inisiyatifinin mutlaka tanınması gerekir. Kullanıcıya bu seçenek sunulmazsa belli bir süre sonra mailler spam olarak algılanabilir ya da kullanıcı maillerinizi spam bildirebilir.

Maillerinizde Link Yönlendirmesine Dikkat Edin

Maillerinizde kullandığınız link yönlendirmelerinin arama motorları tarafından spam algılanmaya sebep olan siteler olmamasına dikkat edin. Bu anlamda linklerinizi belirlerken dikkatli ve seçici olmanızda fayda var.

SPF, DKIM ve DMARC Ayarları Yapılmalı

SPF kaydı, mailin gönderildiği IP adresinin Google sistemine kaydedilerek güvenli bir platform olduğunun tescillenmesidir. DKIM kaydı ise işletmenin gönderdiği maillerde elektronik imzasının bulunmasıdır. Bu sayede kullanıcının DNS kaydında bu imzanın public key ile çözülmesi mümkündür. DMARK kaydı ise Google, Yahoo ya da Microsoft gibi platformların web sitesine güvenli etiketi vermesi işlemidir. Bu da maillerin spama düşmesini engelleyecektir.

İyi Bir HTML Kodlamada Uzmanına Başvurun

Son olarak, mailler de HTML gibi metin işaretleme dili kullanmak yerine text içeriklerin kullanılması spam durumu ile karşılaşma ihtimalini azaltacaktır. Ancak uzman ellerden çıkan, düzgün tasarlanmış ve HTML 5 ile düzgün kesilmiş responsive e-postalar da ilgi çekecek ve kampanya hedeflerinize ulaşmada destek verecektir. İyi bir içerik editöründen çıkmış e-postalar ile etkileyici e-postalar hazırlaya bilirsiniz.

Örnekle İzinver.net’in içerik editörü içerdiği kolay kullanım ve “sürükle bırak” gibi özelliklerle kısa zaman de tüm araçlara uyumlu yüksek verimli e-postalar hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar