DKIM Nedir? E-Posta Pazarlama İçin Neden Önemli?

DKIM

DKIM Nedir? sorusunun cevabı, “bir e-posta adresinden gönderilen her e-postaya eklenen dijital imza” şeklinde yanıtlanabilir.

DKIM (Domain Keys Identified Mail) bir e-postanın kaynak kodunda gizlenmiş bir karakter kümesidir ve herkesin görebileceği bir imza şekli değildir.

DKIM, “Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış E-posta” anlamına gelir. Bir e-postanın aktarım sırasında değiştirilip değiştirilmediğinin alıcı posta sunucusu tarafından kontrol edilmesini sağlar.

DKIM; spam, adres sahteciliği ve kimlik avına karşı yardımcı bir kimlik doğrulama protokolüdür.

İzinver.net

DKIM Nasıl Çalışır?

Kötü amaçlı e-postaların alıcıların gelen kutularına ulaşmasını engellemek için kullanılan en yaygın e-posta kimlik doğrulama yöntemleri SPF, DKIM ve DMARC’tır.

SPF kısaca, gönderilen e-postanın e-posta gönderme izni olan bir sunucudan gelip gelmediğinin kontrolünü sağlar.

DKIM ise bir kuruluşun, alıcı tarafından doğrulanabilecek şekilde bir e-postanın sorumluluğunu talep etmesine olanak tanır.

spf

-

Çalışması şu şekildedir:

  1. Gönderen, posta sunucularına özel bir anahtar ekler, böylece mesaj imzalanmış olur.
  2. Alıcı sunucu gelen mesaja DKIM imzası eklendiğini gördüğünde, doğrulama sürecini başlatır, gönderen tarafından eklenen özel anahtarı doğrulamak için DKIM kaydında depolanan ortak anahtarı kontrol eder.
  3. Sunucu, uygun bir DNS sorgusu çalıştırarak anahtarları karşılaştırır. Bir eşleşme varsa – kimlik doğrulama başarılı olur. Aksi takdirde, DKIM yetkilendirmesi başarısız olur. Bu, e-postanın teslim edilme şansını düşürür
E-postalar DKIM ile imzalanmadan gönderilirse, Gmail, Yahoo ve Microsoft gibi e-posta sağlayıcıları e-postaların alıcıya teslim edilmesini engelleyebilir.

İzinver.net

DKIM kaydı SPF’den biraz daha karmaşıktır. Yalnızca bir kez yapılandırmanız yeterlidir. Sonrasında her e-posta gönderdiğinizde süreç sunucu tarafından otomatik olarak halledilir.

Bir DKIM imzası içinde, e-postanın farklı bölümlerini doğrulayan bir dizi etiket yani anahtar bulunur. Gönderen, DKIM kaydına nelerin dahil edileceğine kendisi karar verir. Teknik olarak, ne kadar spesifik detay dahil edilirse, kimlik doğrulama o kadar güvenilir olacaktır. Ancak, e-posta sunucunuz tarafından değiştirilen küçük ayrıntılar bile alıcı tarafta başarısız bir DKIM kimlik doğrulamasına yol açacağından, bu konuda dikkatli olmak gerekir.

DKIM E-Posta Pazarlama İçin Neden Gerekli

  • DKIM aslında iki önemli soruyu yanıtlar “E-postanın geçerli bir imzası var mı?” ve “Bu imza hangi alan adına ait?”

    DKIM sayesinde alıcılarınız mesajlarınızı doğrulayabilir ve hangilerinin gerçekte sizden olup olmadığını anlayabilir. Böylece mesajlarınız için koruyucu bir ortam oluşur ve engele takılmadan doğrudan ilgili kişiye gitmesi sağlanır.
  • E-posta kimlik doğrulaması yalnızca e-postalarınızı ve alıcılarınızı korumaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gerekli kimlik doğrulama protokollerini uygulayarak e-posta teslim edilebilirliğinizi geliştirmeye de yardımcı olur.

Yani e-posta sağlayıcılarının tarafınızdan gönderilen e-postaları gelen kutusuna düşme olasılığını artırır.

  • Ek olarak DKIM, işletmenizin itibarının korunmasına da yardım eder. Gönderdiğiniz e-postalarınız doğrulanabildiğinden, kurumsal güvenilirliğiniz artar. E-postalarınızın güvende olduğunu bilmek, alıcıların sizinle iletişim kurduklarında kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır. Bu nedenle DKIM ayarlarını yapmak, müşterilerinizle ilişkilerinizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

DKIM

-

DKIM’in Sınırlı Yönleri

DKIM, mesajların göndericisini hesaba katmaz. Bir mesaj DKIM doğrulamasından geçse bile, mesajdan sorumlu gönderici yine de kötü amaçlı, spam listelere veya yasaklı içeriklerle e-posta gönderen biri olabilir.

DMARC gibi bir e-posta kimlik doğrulama sisteminin aksine DKIM, bir e-posta başarısız olursa ne yapılacağını söyleyemez. Olumlu sonuç alma olasılığını önemli ölçüde artırsa da teslimatı garanti etmez, edemez.

Özet

DKIM, bir tür dijital imza aracılığıyla sahte e-postaları tanımlamayı kolaylaştıran bir e-posta kimlik doğrulama protokolüdür. DKIM, e-postanın içeriğinin gönderilirken değiştirilmediğini doğrulayabilir, kuruluşunuzun itibarını ve e-posta sisteminizi kimlik avı ve dolandırıcılığa karşı korumaya yardımcı olur.

E-posta teslim edilebilirliğini garanti etmese de teslim edilebilirliğin iyileştirilmesine yardımcı olan DKIM, firmanızı ve markanızı korumak adına alabileceğiniz önemli tedbirler arasındadır.

Ancak SPF ve DKIM tek başlarına yeterli olmayabilir.

Yüksek hacimli pazarlama e-postaları gönderiyorsanız, SPF ve DKIM’i yapılandırmanız ve DMARC’ı kurmanız önerilir. Çünkü SPF gibi, DKIM de DMARC hizalaması için kullanılır ve DMARC, alıcının gördüğü alan adının; DKIM ve SPF tarafından doğrulanan alan adı ile aynı olmasını garanti ederek sorunu çözer.

Yorumlar