E- Posta ve SMS Pazarlamada A/B Testi Nedir?

AB TESTİNG.png

E-posta ve SMS pazarlamada başarıyı yakalayabilmek için A/B testi yapılması önemli konulardan biridir. Bazıları bu yöntem ve testi hala bilmiyor olabilir. Sizin için kısaca açıklayalım.

Bu metotla okunma ve tıklanma oranları gibi önemli parametrelerde daha iyi performansa ulaşılabilir. Üyelerin ilgisini test etmek ileriki kampanyalar için önemli ipuçları verecektir.

A/B Testi Nedir?

Bir grup kullanıcıyı ikiye ayırıp, onlara farklı test varyasyonları sunmak ve çıkan sonuçları kaydetmek ve avantajlı varyasyona göre ileriki kampanyaları yönlendirmek. Özellikle pazarlamada A/B testi ilgiyi artırmak, hedeflenen okunma, tıklama vb aksiyonları almak adına, verimli kampanyalar oluşturmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Yani kısaca hangi test varyasyonlarından daha yüksek verim alınırsa onunla devam edilmesi sürecine A/B Testi denir.

A-B Testing.png

-

A/B Testi Nasıl Yapılır?

Öncelikle test için alternatif e-posta örnekleri hazırlamalısınız.

Birbirinden farklı örnekteki e-postaları kitlenizdeki ayrı gruplara gönderdikten sonra çıkan sonuçları her bir test için ayrı ayrı kaydetmelisiniz.

Bazı testlerin göstergeleri istediğiniz sonuçları vermese de ileride farklı denemeler ve testler için yol gösterici olabileceğini unutmayın ve performansı yüksek e-posta örneği ile yolunuza devam etmelisiniz.

A/B testi yapabileceğiniz farklı varyasyonları şöyle:

A. Alternatifli konu başlığı (önemli)

B. Farklı görseller kullanma

C. Dilde farklı bir ton

D. Aynı anlama gelen farklı uzunlukta metinler kullanma (önemli)

E. Farklı CTA butonları kullanma

F. Farklı gün ya da saatte gönderim (çok önemli)

G. Kişiselleştirme ögeleri kullanma (Örneğin ad-soyad ile hitap) (önemli)

Tüm bu farklı ögelerle A/B testi yapabilir, tüm kitlenize daha doğru alternatifi sunma şansını yakalayabilirsiniz.

A/B Testi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

A/B testi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  1. Bir hedef/amaç ile yola çıkın. Örneğin; tıklanma artırmak istiyorsanız CTA butonlarınız üzerine farklılıklar sunabilirsiniz. Açılma veya okunma oranının artması için konu başlığı çeşitlemesi yapabilirsiniz.
  2. A/B testinde çok fazla ögeyi farklılaştırabileceğinizden öncelik sıralaması yapmanızda fayda bulunuyor. En çok etkiyi alabileceğinizi düşündüğünüz öge ile başlamak işinizi kolaylaştırabilir.
  3. Sürekliliği koruyun. Tek bir A/B testi yapıp, sonraki e-posta pazarlama çalışmalarınızda denemeye devam etmekten vazgeçmeyin. Farklı değişiklikler sonuçlarınızı daha da iyi bir noktaya götürebilir, bu yüzden sürekli ve belli aralıklarla denemekten kaçınmayın.
  4. Testte kullandığınız örnek grupları da çeşitlendirin. Datanız büyükse daha iyi sonuçlara yol açma yönünde bu uygulama sizi hedefe yaklaştırabilir. Hep aynı örnek gruplardan ilerlemek yerine farklı gruplara A/B testi uygulamak datanızdaki kişileri veya kurumları daha iyi tanımanıza fayda sağlar.

İzinver.net bu verileri siz değerli kullanıcılar için değerleyerek, başarı oranınızın artması için elinden geleni yapmaktadır. Gerisi sizin emeğinize kalmış. Elinizde bir data varsa ve onu doğru kullanırsanız, emeğinizin karşılığını mutlaka alırsınız.

Yorumlar