E-posta Otomasyonu

e-posta otomasyon.png

Bir işletmenin, faaliyetleri sonucu belli bir zaman aralığında organik bir trafik ile topladığı kendi e-posta listesinde bulunan izinleri önceden alınmış alıcılara, belirli bir plan veya amaç için; ya da önceden belirlenmiş zamanlarda, otomatize edilmiş bir şekilde e-posta göndermelerine “e-posta otomasyonu” denir.

Bu işlem tüm listeler için ayarlanabileceği gibi özellikle hedeflemesi ve kişiselleştirmesi iyi yapılmış listelerde her e-posta adresine (alıcıya) özel olarak ayarlanabilir.

Nasıl Avantaja Dönüştürülür!

E-posta pazarlama stratejisi son yıllarda çokça uygulanan bir model idi ancak pandemi koşulları ile beraber dijital ortamların ve sosyal medyanın önemi büyük ölçüde arttı. Sonuç olarak ürün ve hizmetlerini en yüksek sayıda insana ulaştırmak için dijital marketing uzmanları aracılığı ile reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütmeye başladılar ve önemli ölçüde olumlu geri dönüş alan ve satışlarını zirveye taşıyan ve hatta bu sayede Pazar yerleri gibi platformlardan önemli gelirler elde etmeye başladılar.

Bir başka Rapora göre, B2B; yani işletmeler arası pazarlamada e-posta otomasyonu kullanan şirketler, satış ağlarını ortalama %10 oranında genişletiyorlar. Çok ciddi bir oran öyle değil mi? Ancak, e-posta otomasyonu yalnızca işletmeler arası ticaretle sınırlı kalmıyor. İşlemeler arası ticaret dışında, müşterilere yönelik olarak yapılmış olan e-posta otomasyonu, beklediğinizden çok daha fazla getiriye sebep olabilir. Listenizde bulunan e-posta adresleri yalnızca potansiyel müşteri olarak kalmaz; doğru ayarlanmış otomasyonlar sayesinde bir anda gerçek müşteriye dönüşürler.

Belli bir disiplin dahilinde düzenli e-postalar göndermek, gelen kutularını tıklamaktan daha fazla çaba sarf etmeleri gerekmeyen kişilerle iletişim halinde kalmanın basit bir yoludur.

E-posta otomasyonunda e-postalar önceden planlanmış durumlara göre bir tetikleyici vasıtasıyla alıcıya iletilirler. Bu otomasyon e-posta veri tabanına abone olan bir kişiye “Hoş geldin” mesajı veya listeden çıktığında geri kazanım ihtimaline binaen “Güle güle” mesajı gönderilmesi gibi basit bir gönderim de olabilir; bir ürün satın aldığında veya belirli bir kategoride birden fazla ürün almış bir kişiye alışverişin hemen ardından bilgi mesajı ve o kategoride ilgisini çekebilecek başka bir ürünün indirimli olarak sunulması şeklinde veya ürün ve hizmetlerinize ilgi duyan ve sayfanızı inceleyen birine fırsat ürünleri ile ilgili de gönderim yapılabilir. Önemli olan tek nokta, önceden belirlenmiş bir tetikleyici kullanılmasıdır.

Eposta otomasyon1.png

-

E-posta otomasyonundan faydalanılabilecek 9 tetikleyici öneri:

1) Konulara göre tetikleme

Ana tetikleyici: Sayfa gösterim ve ziyaretleri veya içerik indirmeleri

2) Yeni abonelere “Hoş geldin” mesajları

Ana tetikleyici: eposta listesine abonelik

3) Yeni müşterilere “Hoş geldin” mesajları

Ana tetikleyici: Sitenizden alışveriş yapılması

4) Siteyi sık ziyaret eden kişilere gönderilecek destek bekleyen mesajlar

Ana tetikleyici: Belirli bir süre veya belli sayıda ziyaret ve tıklamalar

5) Potansiyel müşterileri satın almaya yönlendirecek fırsat mesajları

Ana tetikleyici: Birden çok defa ilgi gösteren eylemlerde bulunulması

6) Yeniden iletişime geçme (kendinizi hatırlatma) e-postaları

Ana tetikleyici: Uzun süre aktif olmama durumu

7) Etkinliklere dair iş akışları

Ana tetikleyici: Kayıt ya da katılımın bildirimi

8) Terk edilmiş alışveriş arabası

Ana tetikleyici: Sepetteki ürünlerin satın alınmaması

9) Müşteriyi daha pahalı olan yada fırsatlar içeren bir ürünü satın alması için teşvik etme mesajları

Ana tetikleyici: Daha önce yapılan satın alımlar

Yorumlar