Mailing Tasarımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

deising mail.png

Muhtemelen bu yazıyı okuyorsanız zaten daha önce mailing tasarımı yapmışsınızdır ama yapmadıysanız da tam size göre bir yazı, faydalanacağınızı umut ederek başlıyorum;

Günümüzde İnternet’in ve dolayısıyla dijital pazarlamanın ağırlığı inkâr edilemez bir noktaya geldi. İnternet araçlarının kullanım ve etki oranları da günümüz pandemi koşullarıyla giderek artıyor. İnternette e-posta nasıl oluşturulur diye bir arama yapıldığında belli kullanıcıların farklı düzeylerde fikirleri bulunur ancak mailing çalışması daha farklı bir dijital haberleşme ve içerik hazırlama becerisi istiyor.

Mailing, kurumsal şirketlerin ürün veya yeniliklerin hedef kitleye yönelik tanıtımda tam olarak verilmek istenen mesajın, istenen kitleye topluca ulaştırmak için oluşturulmuş e-mail bülten tasarımı olarak öne çıkıyor.

Dolayısı ile dijital pazarlama yöntemlerini kullanırken, yapılması veya sakınılması gerekenler hususunda aşağıda ki parametreleri uygulamak, mailing çalışmalarınızın başarı derecesini artıracaktır.

İlk Kural “Özgün İçerik”

Konusu ve içeriği ne olursa olsun ürün veya yenilikler de tasarımlarınızda kullandığınız içeriğin özgün olması, e-postalarınızın daha fazla dikkat çekmesini sağlar. E-posta gönderimlerinde farklı, yalın ve ilgi çekici bir metin sunan çalışmalar, hedef kitlenin dikkatini çekme konusundaki başarı düzeyini artırır. Tabi özgün içerik oluşturmak yaratıcı beceriler ister, hele ki günümüzde mail sıklığı altında boğulan internet kullanıcıları için daha ilgi çekici olabiliyor, dolayısıyla anında refleks göstermeye iten bir potansiyeli içinde barındırır.

Kısacası özgün içerik olmazsa, yaptığınız mailing çalışmanızın boşa gitmesi olasıdır.

Hedefiniz Sade ve Anlaşılır Tasarımlar Olsun

Yalınlık birçok internet kullanıcısı için çok önemli bir konu. Günümüzde özgün içerik hazırlamak uğruna tasarımlara birbirinden renkli ve tabiri caizse janjanlı görseller hazırlanıyor, e tabi buda biraz gözleri yoruyor. Unutulmamalı ki hazırlanan mail tasarımları toplu şekilde insanlara ulaştırılıyor ve ilgili hedef kitlede her türden insan olabileceği göz önünde bulundurularak kolaylıkla anlaşılan içerikler hazırlamak çok büyük önem arz ediyor. Zira herkesin anlayacağı sadelikte yazılmış ve farklı kavramlarla anlam bütünlüğünü koruyan bir e-posta içeriğiyle, vermek istediğiniz mesaj, ilgi çeker ve okunabilir olur.

Tabi mailing tasarımlarının sadece görsellerden oluşmaması gerektiğini de unutmayın. Çok fazla yalınlıkta hedeften sapmanıza neden olabilir.

deising mailing.png

-

Tüm Cihazlarda Görüntülenebilir Mailing Tasarımı

E posta kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şartlar içinde; “Bir e-postanın ulaşabileceği tüm elektronik cihazlardan görüntülenebilecek bir tasarıma sahip olması” ilk sırada gelir. Malum, Mailing tasarımı hassas bir konu ve farklı yaşam tarzı ve çalışma alanına sahip insanların tümüne hitap edebilmesi açısından, mail tasarımlarınız, bunları kullanmaya yarayan elektronik cihazlara uygun olmak zorundadır. Eğer mail gönderim işleminden gerçekten bir fayda bekleniyorsa, tüm cihazlara uygun bir tasarım hazırlanmak zorunludur.

A/B Testini Uygulayın

İstatiksel olarak analizler yapan A/B testi, farklı e-posta türlerini karşılaştırmaya yarıyor. Bu test ile; kendi mail tasarımınızın, hedeflediğiniz değişiklikleri başarılı şekilde yerine getirme derecesini ölçümleyebilirsiniz.

A/B testini yapmak; farklı tasarım şablonlarını, farklı mail adreslerine iletmeye dönük adımları içeriyor. Zaman ve fayda kriterlerini göz önüne almayı unutmayın, bu yapacağınız testi daha anlamlı kılar.

Spam Filtresi ile Test Yapın

E posta ile ilgili bilgiler gözden geçirilirken, spam mailleri göz ardı etmemeniz gerekiyor. Birçok kişiye, herhangi bir amaçtan yoksun bir biçimde aynı anda gönderilen e-posta tasarımlarına spam deniyor. Konuyla bağlantılı bir biçimde mailing tasarımı yapılmış bir e-posta gönderisinin, spam posta olarak hedef kitleye ulaşmasını elbette istemezsiniz. O zaman, e-postanızın gönderi listesindeki adresler tarafından spam olarak görülüp görülmediğini anlamak için, spam filtresi testi” yapmalısınız.

Eylem Çağrısı (Call To Action)’nın Önemi

Dijital ortamda yaptığınız tüm pazarlama çalışmalarının neticesinde, hedef kitlenizi harekete geçirmek için kullanacağınız dil ve yöntemlerin genel adına “Call to action” diğer adıyla “Eylem çağrısı” denir. Çok karışık olmayan, sade bir yapıda hazırlanan, kısa ve öz, ama müşteriyi harekete geçirmek konusunda oldukça güçlü etkileri olan bu eylemler, hedef kitle üzerinde hızla dikkat çekici bir durum yaratır. Örneğin; Bir ziyaretçi olarak belki farkında değilsiniz ama gün boyu ziyaret ettiğiniz tüm sitelerde Call to action ile karşılaşıyorsunuz; “hemen üye ol”, “satın al”, “hızlı satın al”, “indirim fırsatı”, “ücretsiz kargo”, “son 2 ürün”, “sınırlı sayıda stok” gibi çeşitli şekillerde eylem çağrısı alıyorsunuz. Özellikle e-ticaret sitelerinde yaygın bir kullanım söz konusu. Call to action bazen metin bazen ise buton şeklinde kullanılabiliyor. Eylem çağrısının ana amacı ziyaretçinin web sitesine üye olması, alışveriş yapması, abone olması kısacası sitenin hizmetlerinden yararlanmasıdır.

İzinver.net Editörü İle Fark Yaratın

Kullandığınız e-posta gönderim platformunu seçerken bir içerik editörü bulunup, bulunmadığına bakın. İçerik editörü içeren e-posta gönderim platformu işinizi kolaylaştıracak, daha ilgi çekici e-postalar hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Bu noktada İzinver.net’in e-posta modülü içerisindeki, içerik editörü ile “sürükle bırak” özelliğini kullanıp, hızlı bir şekilde postalarınızı oluşturabilirsiniz. Kodlama gerektirmeden kolayca e-posta tasarımları yapabilmenin yanı sıra, örnek şablonlardan da yardım alabilirsiniz.

Yorumlar