İYS Nedir? 31 Mayıs’tan Sonra Ne Olacak

iys.png

İleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da İYS üzerinde kullanabilirler.

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, hizmet sağlayıcılar tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

150 bin ve altında ticari elektronik ileti onayı olan kurumlar mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erdi.

İleti Yönetim Sistemi'ne Kayıt İçin Son Gün 31 Mayıs 2021

150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan firmalara mevcut izinleri İYS'ye kaydetmeleri için verilen süre 31 Aralık 2020 tarihinde sona erdi. Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin izinlerini kontrol ederek istedikleri firmaya ait onaylarını reddetme hakkını kullandılar.

150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan firmalara mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre ise 31 Mayıs 2021 tarihinde sona erecek. Vatandaşlar söz konusu izinlerini 1 Haziran 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol ederek reddetme haklarını kullanabilecekler.

Belirlenen süre zarfında vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması durumunda, firmalar tarafından İYS'ye aktarılan veriler onaylı sayılacaktır.

Bu tarihten sonra İYS’ ye kayıt yaptırmayan hizmet sağlayıcılar bir denetime veya şikayete maruz kalırlarsa önemli miktarlarda cezai yaptırımlara uğrayabilirler.

iys nedir.png

-

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nasıl Çalışır

Ticari ileti gönderen tüm firmalar, pazarlama, kampanya, indirim, hediye ve reklam içerikli ticari iletilerini müşterilerine iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti onaylarını İYS'ye yüklemek durumundalar.

Bireysel kullanıcılar yani bu işletmelere izin veren kişiler ise bu onaylar için İYS sistemine girip tam olarak hangi firma ve markalara ne zaman izin verdiklerini görebilir ve ret haklarını istedikleri zaman kullanabilirler.

Ticari elektronik ileti izinlerinin tamamı İYS sisteminde saklanır.

Vatandaşlar izin verdikleri firma ya da markaları sistem üzerinden görüntüleyebilir. Diledikleri zaman her bir izin seçeneği (mesaj, e-posta ve arama) için verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilirler.

Tüm bu işlemler iys.org.tr de, tek bir platform üzerinden yapılabilir.
Ret hakkının kullanan kişilere iletiler İYS filtresi sayesinde gönderilmez.

Yorumlar