Dijital pazarlama, ilk olarak internetin yaygınlaşmasıyla ve pandemi koşulları sonucunda işletmelerin dijitalleşmesi ile birlikte merkezi pazarlama yöntemi olmayı başardı.
Henüz 30 yıla yakın bir zamandır hayatımızda olan dijital pazarlama, nispeten yeni bir pazarlama yöntemi olarak gelişimini hala sürdürüyor. İlk versiyonu banner reklamlar olan dijital pazarlamayı günümüzde internet sitelerinde, sosyal medya kanallarında, arama motorlarında, toplu e-mail ve sms’lerde, blog postlarında, infografiklerde, online broşür, bülten ve kataloglarda, online PR çalışmalarında, marka değerini yansıtan logo, renk ya da fontlarda, kısacası tüm etkileşimli araçlarda görmek mümkün.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, bir ürün ya da hizmetin dijital ortamda tanıtıldığı pazarlama yöntemidir. E-pazarlama, web pazarlama, online pazarlama, internet pazarlaması ya da interaktif pazarlama olarak da ifade edilen dijital pazarlama, geleneksel pazarlamaya karşı her geçen gün pazar büyüklüğünü arttırmış ve tam anlamıyla pazarlama dünyasını ele geçirmiştir.
İnternetin bugünkü haliyle yaygınlaşmaya başladığı 1990’larda ilk kez gündeme gelen dijital pazarlama terimi, 1993 yılında HotWired’ın tıklanabilir banner reklamları satın almasıyla daha da öne çıktı. Günümüzde en gelişmiş ve verimli açık pazarlama yöntemi olan dijital pazarlama; internet, sosyal medya ve mobil platformlar üzerinden gelişimini sürdürmeye devam ediyor.
Dijital Pazarlama Teknikleri
Pazarlaması yapılan ürün ya da hizmetin hedef kitleye ulaştırılması için en çok kullanılan dijital pazarlama teknikleri şunlardır:
#İçerik Üretimi
Hikayenizi ve mesajlarınızı geniş bir kitleye ulaştırmaya yarayan içerik üretimi, dijital pazarlama teknikleri arasındaki en etkili, ucuz ve verimli pazarlama yöntemidir. Üretilen içerik, mesajınızı açık şekilde veren fotoğraf, video ya da metin olabilir ve bu içerik; blog sayfanızda ya da içeriğe uygun sosyal medya platformunda paylaşılabilir. İçerik üretiminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta sürekliliktir.
#Google Ads
Ücretli arama reklamları olarak da bilinen bu yöntem; arama ağı reklamları, görüntülü reklamlar, alışveriş reklamları, video reklamlar gibi kampanya türleri ile Google arama sonuçları sayfasına reklam verilmesini sağlar.
#SEO Optimizasyonu
Organik pazarlamanın en güçlü yöntemlerinden olan SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu sayesinde internet siteleri, arama motoru sonuçları sayfasında doğal yöntemlerle daha üst sıralarda yer edinir. Özellikle son 3 – 4 yıldır bu konuda firmaların çok ciddi çalışmaları mevcut. Hatta bir çok günlük yayın yapan kurum ve kuruluş bünyesinde SEO uzmanları bulundurmaya başladı. Büyük çoğunluktaki orta düzey işletmeler ise dışarıdan hizmet alımı yaptığını gözlemliyoruz.
#Sosyal Medya Yönetimi ve Sosyal Medya Reklamları
Günümüzde bireylerin sosyal medya platformlarına olan bağımlılığın zirve noktasına ulaşması, sosyal medya yönetiminin ve reklamlarının önemini arttırıyor. Özellikle de yaklaşık son iki yıldır yaşanan pandemi koşulları sosyal medya trafiğini önemli ölçüde arttırmıştır. Sosyal medya yönetimi; içerik yönetimi, rakip analizi, hedef kitle belirleme ve reklam yönetimi gibi alanları içeren kapsamlı bir pazarlama tekniği iken sosyal medya reklamları, iyi optimize edilmesi gereken bir pazarlama tekniği olarak kabul görür.
#E-Mail Pazarlama
En sık kullanılan pazarlama yöntemlerinden bir tanesi olan e-mail pazarlama yöntemi, hedef kitleye tanıtım, kampanya, promosyon ve benzeri içeriklerin ulaştırılmasını hedefler. Dünyada birbirinden farklı birçok servis sağlayıcı var ancak son yıllarda kişisel veri ile ilgili kanun ve düzenlemelerin uygulamaya alınması sayesinde daha organik gönderimler yapılmaya başlandı bu sayede izinsiz gönderimlerin önüne geçildi. İzinver.net tamda bu izinsiz gönderimlerin engellenmesi ve kurumlara izinli data sağlama adına geliştirilmiş bir platform olarak öne çıkmaktadır.
Dijital Pazarlama Stratejileri
Artık firmalar satış-pazarlama süreçleri içinde dijitale kaymaya ve kitleler üzerinden tüketicilere ulaşabilmek adına trendi takip etmek ve dijital dünya için bir strateji belirlemek ve oluşturmak zorunda olduklarını gördü. Dijital pazarlama planı, her ne kadar pazarlanan ürün ya da hizmete göre şekillense de profesyonel bir dijital pazarlama planının hazırlanması adına yararlanılması gereken bazı dijital pazarlama stratejileri vardır.
- Hedef belirleme: Marka hedeflerinin gerçekçi, ölçümlenebilir ve planlı şekilde belirlenmesi stratejisidir.
- Dijital platformları belirleme: Yapılacak pazarlama çalışmaları için doğru pazarlama kanallarının belirlenmesi stratejisidir.
- İçerik üretimi ve paylaşımı: Marka ve ürünleri açık bir şekilde anlatan içeriklerin üretim ve paylaşım stratejisidir.
- Tekrar değerlendirme: Eski içerikleri tekrar değerlendirme ve güncelleme stratejisidir.
- Analiz ve veri takip: Yapılan çalışmaların sonuçlarını takip ve analiz etme stratejisidir.
- 360 derece uyumlu pazarlama: Bütün platformlarda ve pazarlama çalışmalarında uyumlu davranma ve görmezden gelinen tek bir nokta bile bırakmadan pazarlama yapma stratejisidir.
Neden Dijital Pazarlama?
Dijital pazarlama şu özellikleriyle geleneksel pazarlamadan farklılaşır:
- Ölçeklenebilir: Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamaya oranla en önemli artısı ölçümlenebilir olmasıdır. Yapılan çalışmaların bütün istatistikleri detaylı olarak izlenebilir ve analiz edilebilir.
- Optimize edilebilir: Dijital pazarlama çalışmaları çok daha iyi bir şekilde optimize edilebilir ve bu optimizasyon, pazarlama maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye yarayabilir.
- Geniş bir kitleye ulaşabilir: İnternette yapılan pazarlama çalışması, bütün dünyadan geniş bir kitleyi hedefleyebilir.
- Kapsamlı hedefleme yapılabilir: Dijital pazarlama çalışmaları, profesyonel pazarlama araçları sayesinde geleneksele kıyasla çok daha kapsamlı bir hedeflemeyle gerçekleştirilebilir.
- Yönetilebilir olması: Bu yöntemin en güzel yanı tek bir kişi veya küçük bir ekip tarafında öncede belirlenmiş parametrelerle sürecin işletilmesi ve yönetilebilir olması.
İzinver.net tamda bu noktada 3. faz çalışmalarının başlaması sonrasında bünyesinde bulundurduğu kurum ve serbest meslek sahipleri için dijital pazarlama hizmetini devreye almayı planlamakta. Ve bu hizmetin devreye alınmasıyla sayfada profili olan her kurum ve meslek sahibi kişinin ulaştığı potansiyel müşteri sayısı maksimum düzeyde artacaktır.
Büyükten küçüğe tüm ölçeklerdeki işletmeler için “Dijital Pazarlama” artık kurumların finans veya İK gibi yapısal departmanlardan biri haline geldiğini ve artık bir çok şirkette satış-pazarlama departmanı içinde satış ve pazarlama uzmanları dışında “Dijital Medya uzmanları” yerlerini aldı diyebiliriz. Rekabette önde olmak için hızlı hareket etmek ve dijital dünyada yerini almak büyük önem taşıyor.
Yorumlar