Pazarlamada Sosyal Medyanın Gücü ve Etkisi: Influencer Marketing

Influencer Marketing.png

Influencer marketing kısaca stratejik bir pazarlama yöntemidir. Influencer’ın İngilizce’deki karşılığı ise “etkileyen” olarak çevrilmektedir.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer olarak bilinen aslında ünlü denebilen bir kişidir. Influencer, insanların davranışlarını, düşüncelerini, fikirlerini etkileyen veya değiştiren kişidir. Dijital pazarlama yöntemlerinin sosyal medyaya yayılmasıyla birlikte insanlara ulaşmak son derece kolaylaşmıştır. Sosyal medya üzerinde yapmış oldukları ilgi çekici paylaşımlarıyla büyük kitlelere ulaşmış ve bu sayede belirli bir güce ve popülerliğe sahip olabilmiş kişiler, pazarlama yöntemlerini kullanarak kendi takipçi kitlesini etkileyebilir. Kısaca influencer marketing, eski ve yeni pazarlama kanalları üzerinde, tanınmış kişi ve hesaplar aracılığı yapılan, bir markayı ya da belli bir ürünü ön plana çıkartan tanıtım çalışmalarına denir.

Hiç kimse kendisini influencer ilan edemez ya da o şekilde tanıtamaz. Çünkü o kişileri influencer yapan takipçileri ya da hayranlarıdır. Influencer olarak adlandırılan kişiler, Instagram fenomanleri, Bloggerlar, Youtuberlar veya internet fenomenleri gibi çok sayıda insana hitap eden kişiler olabilir.

Bu tip popüler insanların genellikle kendilerine sadık bir takipçi kitlesi vardır ve bu kitle influencer’ların deneyimlerinden faydalanırlar. Buna bağlı olarak da yapmış olduğu paylaşımlara güvenir ve benimserler.

Aslında kısaca influencer olarak bilinen kişiler internetin otoritesidirler. Influencer marketing olarak bilinen strateji ise dijital medya platformlarında hedeflenmiş kitleleri etkileme gücüne sahip, takipçileri tarafından idol ve popüler olarak kabul edilen ve hitap ettikleri kitlelerin satın alma ve alışveriş yapma davranışlarını etkilemek hedefiyle ortaya çıkarılan bir pazarlama stratejisidir. Influencer marketing’de pazar piyasasının tamamına değil, yalnızca influencer olan kişinin kendi takipçi kitlesine yönelik aktiviteler yapılmaktadır. Bu aktivitede temas edilen kitle ne kadar büyükse yani influencerin takipçi sayısı ne kadar yüksek ise ilgili ürün veya markanın bilinirliği, ilgili hedef kitlenin çevresi ile de büyüyen çarpan etkisinde büyük ve olumlu dönüşlere sebebiyet verir. Ve hedeflenen satış ve kar marjı yakalanır.

Influencer Marketing1.png

-

Influencer Araştırması

Hedeflenmiş kitleler sosyolojik açıdan incelendiğinde insanların tüketim ya da oy kullanma gibi davranışlarında idol olarak benimsenmiş ya da sürekli olarak ilgi gösterilen kişilerin yönlendirici etkileri olduğu saptanmıştır. Burada ki değerlendirmelere göre lider karakterli kişilerde ekstra bir özgüvene neden olarak destekçi kitlelerine her türlü fikri ve tüketimi benimsetebilme gücünü hissettirmiştir. Bu araştırmalara göre günümüzde Influencer marketing, gücünü 3 farklı kaynaktan almaktadır;

  1. Sosyal platformlar: Influencer’lar sosyal platformlardan herhangi birisini kullanarak milyonlarca insana hitap edebilir ve etkileşim içerisine girebilirler.
  2. Orjinal içerikler: Influencer olarak bilinen kişiler orjinal, dikkat çekici, etkileyici, özgün ve tamamen pazarlama odaklı içerikler üretirler.
  3. Tüketicilerin güveni: Influencer’ların kendilerine özgü takipçileri bulunmaktadır. Bu nedenle pazarlama stratejilerini yürütebilmeleri için takipçilerinin güvenlerini kazanmaları gerekmektedir.

Bu 3 maddenin tamamı influencer olarak belirli kitlelere hitap edebilmek içindir. Bu detayları da öğrendikten sonra influencer marketing stratejisini uygulayabilmeniz için belli temel kuralları bilmeniz gerekmektedir.

A. Sizden önce influencer olan kişileri belirleyerek neler yaptığına ve önem sıralarına göre alternatifler oluşturmak ve analiz etmek.

B. Influencer’ların hitap ettikleri kitlelere yaptıkları pazarlamaların ve firmaların incelenmesi ve nasıl bir yol izleneceğine dair fikir edinilmesi. Ayrıca ilgili influencer hakkında güncel ve dönemsel gelişmelerden de yararlanılabilir. Buna göre de size en çok hitap eden influencer’ı belirleyebilirsiniz ki burası çok önemli bir aşamadır.

C. Seçtiğiniz influencer ile anlaşarak kendi markanızın veya firmanızın savunucusu haline getirebilmek. Tabi burada dikkat edilmesi gereken hassas nokta kişinin ürünün önüne geçmeyecek şekilde kampanyaları oluşturmak gerek. Bu senaryoda olumsuz durum eğer markanın yüzü olan kişi markayı bırakırsa büyük bir satış ve güven kaybına neden olabilir. Dolayısı ile mutlaka kişiden ziyade ürünün ön planda tutulması ve olumlu deneyimlerin paylaşılması yolu ile güven tesis edilmesi çok önemli bir detay olarak görülmelidir.

Tüm bu süreçler sorunsuz yönetilebilirse influencer marketing stratejisini en doğru şekilde işler ve en etkili pazarlamaları yapabilir, dolayısı ile hedeflenen tüketicilere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar