Pandemi ve Sonrasında Etkili Olacak Dijital Reklam Önerileri

sosyal medya reklamları2.png

Günümüzde dijital reklamlar neden bu kadar önemli hale geldiğini biraz inceleyelim. Bilindiği üzere dünyamız artık dijital çağa girmiş bulunmaktadır. Malumunuz pandemi ile bu süreç beklenenden daha hızlı gerçekleşti. Yapılan her iş, sunulan her bilgi veya aktarılacak düşünceler sunucuyla dijitalde buluşmaktadır. İşletmeler de değişimin farkında olup pazarlama ve reklam faaliyetlerini dijital dünyada konumlandırmaya başladı.

Dijital platformların önemini anlayan işletmeler yaptıkları yatırımlarla aldıkları verim ve sonuçlarla ne kadar önemli ve doğru bir yönelim gösterdiklerini gördüler. Bu dönemde bu adımları atmakta gecikenler maalesef istedikleri sonuçları alamadılar.

Peki Hangi Dijital Reklam Mecralarından Yararlanılmalı?

Bu mecralar nasıl kullanılmalı? Yapılan çalışmaların kullanıcılara etkileri nelerdir? Önem sırasına göre paylaşıyoruz.

sosyal medya ve reklamlar.png

-

1- Google Adwords Reklamları

İsminde de anlaşılacağı gibi Google reklamcılığıdır. Birçok reklam varyasyonunun yönetilebildiği alandır. Dünyanın en büyük arama motorundan yararlanmak ve onu optimum seviyede kullanmak işletmeler açısından çok büyük önem taşımaktadır. Hatırlatmak amacıyla bilinmeli ki Google özgün, güncel ve doğru içeriklere çok önem veriyor. Google Adwords yapacaksanız bu konuda mutlaka ya iyi bir eğitim alın ve bilgi düzeyinizi arttırın yada mutlaka iyi bir uzmandan yada kurumdan danışmanlık alın. Çünkü Adwords süreci doğru yönetilirse mutlaka olumlu sonuçlar alınacaktır.

Google Adwordsten şu şekillerde yararlanabilirsiniz.

Arama Ağı Reklamcılığı: Google arama motorunda aratılan kelimelere reklam vererek kullanıcıları siteye yönlendirip satış veya bilgi almasını sağlayan reklam biçimidir. Bu reklam sayesinde hedeflenen kitleye direk ulaşabilir, ürün veya hizmeti hızlıca pazarlayabilirsiniz

Görüntülü Reklam Ağı: Haber, spor ve video sitelerinde görünen, flash ya da resim formatında olan görsel reklamlardır. Bu yöntemde hedef kitleye yönelik web sitenizden görsel reklam oluşturmanız gerekir. Satış artışı bu reklamlar sayesinde mümkündür. Yapılan hedefleme çok önemlidir ve seçilen görsel belirlenen hedefe hitap etmelidir. Kullanıcıların ilgi alanları, gezdiği siteler ve arattığı anahtar kelimelerden mutlaka faydalanılmalıdır.

Video Reklamlar (Youtube): Google Ads’in sunduğu video reklamı yapabilme imkanı sayesinde işletmelerin video reklamlarının Youtube videoları öncesinde gösterilmesi ve bu reklam faaliyeti sonucunda müşterilerle doğrudan iletişime geçilmesine, satışların arttırmasına ve marka bilinirliğinin yükselmesine olanak sağlamaktadır. Bu reklam biçiminde kullanıcılar ‘Skip to video’ seçeneğine tıklayarak videoyu izlemeden de geçebilir. Bu yüzden bu reklam ağı kullanılırken Youtube kanallarını, videolarını, görüntülü reklamda yapıldığı gibi ilgi alanlarını ve anahtar kelime hedeflemesinin mutlaka getirisi olacaktır ve önem verilmesi gereken hususların başında gelmektedir.

Re-Marketing (Yeniden Pazarlama): Bu reklam ağında mantık web sitesini ziyaret eden kullanıcılara tekrardan reklam göstermektir. Bu yöntemde özellikle Google akıllı reklam adını verdiği bu faaliyeti için uzun süreler boyunca edindiği veriler üzerinden geliştirdiği algoritmalar sayesinde siteleri ziyaret eden ilgili ilgisiz herkesin verisini tutan bir yapı oluşturdu. Bu Hedefleme de amaç aslında web sitelerine ziyaretler yapıp ürün satın almadan çıkan kullanıcılara tekrardan reklam göstermektir. Yeniden pazarlama etiketi oluşturulan bir reklam hesabının yeniden pazarlama etiketini web sitelerinin sayfalarına ekleyerek siteye gelen kullanıcıların takip edilmesini sağlayan bir liste aracılığı ile kullanıcılara yukarıda anlatılan tüm reklam biçimlerinin gösterilmesini sağlamaktadır. Bu reklam ağı sayesinde geri dönüşler gözle görülür şekilde artışlar gözlenmektedir.

sosyal medya reklamları.png

-

2- Yandex Direct Reklamları

Yandex Direct reklamları da Google Ads mantığında çalışmaktadır. En çok kullanılan arama motorlarından biri olan Yandex Direct’te anahtar kelimelerin tetiklenmesiyle aramalarında belirlenen reklamları göstermesini sağlamaktadır. Bu reklamlar sayesinde dönüşüm hedeflenebilmektedir. Arayüzü Google Adwords’den biraz daha karışıktır. Ancak her geçen sene kullanım oranı artmaktadır. 2021 yılında dijital reklam çalışmalarına dahil edilmesi gereken önemli bir kanal olduğunu düşünüyoruz.

3- Sosyal Medya Reklamları

Bu başlık altında tüm akla gelen sosyal medya mecraları değerlendirilebilir. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve Linkedin gibi örnekler yardımıyla işletmelerin kullanıcılarla buluştuğu reklam ağıdır. Son dönemlerin en popüler reklam mecrası da denebilir.

Tüm markalar ürünlerini hem kendi sitelerin de hem de bu sosyal mecralarda tanıtımlarını yapmakta, popüleritesi yüksek olan ürünlerle ilgili daha yüksek tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunarak ulaşmak istedikleri kitleye doğrudan ulaşabilmektedirler. Bu duruma da ‘Influencer Marketing’ denmektedir.

Reklamın viral olarak yayılmasını sağlayan en önemli reklam modelleri 2021 yılında yine Fenomen işbirlikleri ve iletişimi olacak gibi görünüyor.

Facebook, Instagram ve Pinterest Reklamları : Organik erişimlerin azalmasıyla birlikte bu mecraların reklam verme alanındaki yüzdesi her geçen gün artmaktadır. Bu reklamlarda iyi bir sonuç elde edebilmek için hedef kitlenin tüm çıktıları düşünülmeli ve belirlenmeli ona göre hareket edilmelidir.

Yapılan analizler sonucunda verilecek reklamların konumu, dili, şekli ve aktarım yolları değişiklik göstermektedir. Şirketlerin Facebook ve Instagram’da oluşturdukları işletme profilleri sayesinde kullanıcılarla birebir buluşmaları da sağlanmaktadır. Aynı zamanda işletmeler buradaki kullanıcılar vasıtasıyla da müşterileriyle buluşmaktadır. Belirlenen hedef kitleye hitap eden ve onlara ulaşmayı kolaylaştıran fenomenler ile de reklam çalışmaları yapılmaktadır. Özellikle instagram bu konuda diğer platformlardan çok ileride.

Özellikle de son birkaç yıldır çok popüler olan pinterest reklamları konusuna değinmeden geçemeyeceğim. Görsel paylaşım sosyal medya platformu Pinterest üzerinden ürün ve hizmetlerinizin duyurusunu yaparak geniş kitlelere ulaşmanızı sağlar. Duyuru, tanıtım, marka portföyü gibi etmenlerin paylaşımını görsel tabanlı olarak yapabileceğiniz sosyal medya platformunda içerikleriniz için reklam hizmeti alarak geniş kitlelere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Pinterest reklamları, pazarlamanın en etkili araçlarından görsel iletişimi en etkin şekilde kullanmanızı sağlayarak kitlelerin dikkatini kolaylıkla çekmenizi sağlar. Öte yandan çoğunlukla tasarımcı, dizayner ve görsel teknik tabanlı sektörlere hitap eden Pinterest’teki gönderi ve reklamlarınızın paralel ölçüde profesyonel görsel ve tasarımlara sahip olması oldukça önemlidir. Görsellik tabanlı bir platformda dikkat çekmek için içeriğinizin de profesyonel görünmesi oldukça etkilidir.

Twitter ve Linkedin : Twitter reklam modelleri diğerlerinden biraz farklıdır. 6 farklı reklam modeline sahiptir. Şu an reklam dili desteği sadece İngilizcedir. Bu reklam modelleri de takipçi sayısını arttırma, web sitesi tıklamaları, sponsorlu twit, sponsorlu hesap, sponsorlu gündem ve hava durumuna göre yapılan reklamlarıdır. Bu diğer ağlardan farklı bir yöntemdir. Linkedin de ise 2 tür reklam modeli mevcuttur. Bunlarda sponsorlu reklamlar ve metin reklamları şeklinde ikiye ayrılır.

sosyal medya reklamları1.png

-

4- Affiliate Marketing

Bu reklam ağı diğerlerinin aksine CPA (Cost Per Action – Aksiyon Başına Ödeme) ile yapılan satışın oranı ile çalışılan ortaklıktır. CPC ile de çalışılabilir ama genelde reklam verenler CPA’yı tercih etmektedir. Bunun aksine de Retargeting / Remarketing (yeniden pazarlama) çalışmaları için CPC tercih edilmektedir.

Affiliate diğer reklam modellerinden farklı bir networke sahiptir. Milyonlarca insana ulaşılmasını sağlayan satış ortaklığı denebilir. Komisyonculuk veya gelir paylaşımı yada ortaklığı faaliyeti de denebilmektedir. Ortaklık yapılır ve satıştan belirli bir yüzde alınmaktadır. Faydası satış olduğu zaman ödeme yapılmasıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse dijital bir dünyada ayakta kalmak için dijital reklam trendleri güncel şekilde takip edilmeli, kullanılmalı ve faydalanılmadır. Bu alana gerekli önem verilir ve uzman kişilerle çalışılırsa büyük getiriler elde edilebilir. Uzak kalınması halinde ise zararlı geride kalınacağı ve belki de büyük zararlar edileceği göz ardı edilmemeli.

Umarız çalışmamız faydalı olmuştur.

Yorumlar